planering

Lunch med Bengt

Vi bjöd Bengt på lyxlunch för att se över leveransdeklarationen och diskutera några punkter som han ville ändra/lägga till. Vi är så himla tacksamma över att vi har vår egna ”bygginspektör” som hjälper oss i alla steg på den här resan. Han är så ärlig om alla i byggbranschen på ett både charmigt och brutalt sätt. Vi älskar att han är med oss!

Några punkter som vi diskuterade:

  • Att vi ska beställa geoteknisk undersökning så snart som möjligt för att veta markens förutsättningar. Dåliga markförhållanden som upptäcks sent blir ofta mycket dyrt, eftersom vi inte har tid att överväga bästa/billigaste alternativet.
  • Bengt menar på att det vore fördelaktigt om vi kunde gjuta plattorna innan tjälen kommer. Så vi måste se till att göra de val vi ska för att kunna lämna in anmälan om bygglov så snart som möjligt.
  • Höra oss för med byggnadskontoret om vad som behöver ingå i bygglovet när vi inte bygger på en tomt som är en del av detaljplanen. Behöver exempelvis vårt orangeri, uteplats eller vår carport vara med på ritningarna för bygglov? Ju mer yta som är i bygglovet, desto dyrare blir det.
  • Räkna på att lägga värmeslinga i hela garaget. Det är ekonomiskt mer fördelaktigt än att ha en luftvärmepump där.
  • Borra ett aktivt borrhål på 200 m istället för 160 m till bergvärmepumpen. Detta för att ta lite höjd om vårt värmebehov ökar med eventuella tillbyggnader.
  • Välja en bergvärmepump med högre kapacitet än bara det som behövs, av precis samma anledning som ovan.
  • Att vi själva ska välja en besiktningsman, och där har givetvis Bengt förslag på de han vet är vassa och noggranna.

Vill du veta mer om vem Bengt är, eller vad han har gjort tidigare ska kan du läsa om honom här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.