budget,  hus

Framsida och husoffert

Vi slog vad innan. Sebastian gissade ett pris som han trodde huset skulle ligga på och jag gissade ett högre. Till min glädje var det Sebastian som gick vinnande från vadet! Priset på huset var nästan 300 000 kr billigare än vad vi hade gissat. Åt helt rätt håll med andra ord!

Igår var det dags för ett offertmöte, och äntligen skulle vi få ett pris att förhålla oss till gällande vårt drömhus. Vilket husföretag som hjälper oss och som ska bygga huset kommer vi såklart avslöja, men det blir först när avtal är påskrivet och spikat. Så ni får vänta lite till.

Mötet tog nästan två timmar och under den tiden gick vi igenom leveransdeklaration och entreprenadbeskrivning punkt för punkt. Allt ifrån väggsammansättning och specifikation på gavelspets till listverk, inredning i badrum och ringklocka. Leveransdeklarationen hade ungefär 160 punkter och det är de punkterna vi nu ska gå igenom och fatta beslut kring. Eller ja, de punkter som rör konstruktion av väggar och hus kommer vi lämna till experterna, men när det kommer till val som har med utseendet att göra ligger det på oss.

Rendering av husets framsida.

Vad är nästa steg?

Innan vi börjar fatta alla val till huset behöver vi ha ordentlig koll på vad vi har råd att välja. Så nästa steg blir att boka möte med vår bank för att de ska få ta del av husskisserna, offerten och produktionskostnadskalkylen. Produktionskostnadskalkylen ger en indikation på pris för totti balutti; hus, sidobyggnader, tomt, och allt annat. De kommer att värdera huset och tomten för att sedan ge oss ett förslag på bolån.

Vår förhoppning är såklart att banken värderar huset (inklusive allt) högre än vad de faktiska kostnaderna är. Det skulle eventuellt kunna ge oss ekonomiskt utrymme för att bygga orangeri och/eller pool direkt. Samtidigt kan det bli så att banken värdera huset (inklusive allt) till ett pris som är lägre än de faktiska kostnaderna. Det skulle sätta oss i en situation där vi antingen måste kompromissa på huset, eller putta in mer pengar kontant.

To be continued!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.