hus,  problem

Slutbesiktning och Slutsamråd

Nu är det exakt en månad sedan vi hade vår slutbesiktning och slutsamråd vilket innebär att det också är snart en månad sedan vi sa adjö till radhuset och flyttade in i Björklyckan. Jag tänkte att jag ska berätta om hur det gick till och hur resultatet blev.

Slutbesiktning

Slutbesiktningen är något man gör när huset anses vara färdigbyggt, i vårt fall är det när husföretaget anser att det är klart eftersom vi har totalentreprenad på vårt hus. Själva syftet med besiktningen är att vi, husföretaget och en opartisk besiktningsman ska kontrollera att allt har gått rätt till och att vi har fått det som står specificerat i leveransdeklarationen.

Vi hade en besiktningsman som är kopplad till Gar-bo, vilket är betydelsefullt för att vår försäkring ska gälla. Besiktningsmannen valde vi ut med input ifrån Bengt och valet föll på Jim, något vi är väldigt nöjda med i efterhand också. Andra som var med på besiktningen var byggledaren, projektledaren, hussäljaren och Bengt.

Själva slutbesiktningen tog 3,5 h och då gick Jim först igenom hur han gör besiktningen och hur protokollet skrivs, sedan gick vi alla igenom rum för rum, vägg för vägg och tittade så att allt såg bra ut. Besiktningsmannen markerar sedan med blå tejp där han anser att något ska åtgärdas och antecknar det i sitt protokoll. Jag var behjälplig till Jim och påpekade saker som jag såg men som han kanske missade. Vi var ett bra team ihop så att säga.

Efter att besiktningen var klar hade vi ett litet möte där Jim gick igenom resultatet av besiktningen (om den var godkänd eller inte), hur många punkter han hade på sin lista, hur lång tid husföretaget har på sig att korrigera punkterna, och hur mycket pengar vi får hålla inne med tills dess att alla punkter på protokollet är åtgärdade.

Vi fick en godkänd slutbesiktning men med rätt så många åtgärdspunkter där de flesta var små och enkla att lösa, så som lite smuts på väggen här och där. Många av punkterna berodde på att byggentreprenaden var klar 23.00 kvällen innan vi skulle ha besiktningen, så de hade inte haft tid på sig att gå igenom huset i lugn och ro. Anmärkningarna i sig är inget som vi stört oss på och redan första två veckorna var mer än hälften åtgärdade. Den av de två största sakerna som är kvar är att två fönster sitter på fel plats. Velfac som gör fönstren hade märkt fel så de monterades i fel rum, vilket innebär att fönstret ovanför köksbänken ska byta plats med vårt ena sovrumsfönster. Det hela har med säkerhetsspärrar och barnlås att göra (vilket man behöver ha på en övervåning). Den andra större punkten som behöver åtgärdas är att vår farstukvist har en skada i betongplattan som behöver repareras.

Inom två år från slutbesiktningen är det en god idé att göra en så kallad garantibesiktning av huset. Det sker bara om vi som byggherrar initierar det. Den besiktningen förs för att se om det framkommit fel som funnits men som missades vid slutbesiktningen.

Ett tips gällande slutbesiktningen är att försöka att få tillgång till att gå igenom huset själva i lugn och ro innan besiktningen och göra egna anteckningar. Då är det större sannolikhet att man får med allt och man kan ställa eventuella frågor till besiktningsmannen. Ett annat tips är att se till att man har hemförsäkring på nya huset från den dagen man får en godkänd slutbesiktning. Och ett sista tips är att ställa in en påminnelse i sin kalender om att boka in en garantibesiktning kanske 1 år och 10 månader efter slutbesiktningens datum.

Slutsamråd med Mjölby kommun

Om slutbesiktningen tog längre tid än vi hade räknat med så gick slutsamrådet galet snabbt. Slutsamrådet görs med kommunen för att tillsammans med projektledare och kontrollansvarig gå igenom alla handlingar. Kortfattat har man mötet för att säkerställa att villkoren i startbeskedet är uppfyllda.

Vårt slutsamråd tog ungefär 30 minuter och vi fick direkt reda på att vi skulle på ett slutbesked och kunna flytta in. Vårt slutbesked kom sedan på mailen dagen efter, men det ska nämnas att Mjölby kommuns byggnadskontor är exceptionellt duktiga och snabba.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.