planering

Möte inför avrop och alla val

Tidigare i veckan tog vi oss en tur till Örebro för att ha ett möte inför avropet med husföretaget som ska bygga och färdigställa vårt hus. Vi gick igenom leveransdeklarationen för att se vilka val vi redan gjort, vad vi behöver ta ställning till och vad vi behöver efterforska mer om. Ett fullspäckat möte på 90 minuter då lillasyster lyckades sova sig igenom det mesta.

Det är en hel del saker i leveransdeklarationen som vi inte är inne och petar i alls, så som hur väggarna är byggda, bjälklag osv. Men när det kommer till utseende och interiör är vi desto petigare. Ett exempel är innertaket som ska ha V-spont. Där behöver vi bestämma vilken bredd vi vill ha på plankorna, vilken ytbehandling det ska vara och vilken färg. Ett annat exempel är fönsterbrädorna där vi ska bestämma vilken natursten det ska bli och vilket djup det ska vara. Förutom beslut som gäller utseende och material på de fasta delarna i huset så ska vi också bestämma oss för inredning, färger och material i rum som kök, badrum och klädvård. Det är med andra ord inte läge för beslutsångest.

Vad är då ett avrop? Avrop är i princip den slutliga beställningen av huset. Eftersom vi köper ett ”nyckelfärdigt hus”, behöver vi ha alla våra val klara in i detalj innan husföretaget trycker på knappen och börjar beställa vårt hus.

När det känns svårt med beslut, eller vi har lite svårt att se helhetsbilden ringer vi min svärfar och konfererar. Senaste gången frågade vi om råd kring layout i badrummen och då trillade en polett ner. Det blev helt plötsligt självklart att inredningen skulle spegelvändas! (Inlägg om hur vi tänkte först finns att hitta här.) Tänk om vi hade missat det och kommit på det först när vi flyttat in. Säkerligen kommer det finnas andra saker vi missar, men det kommer bli så himla bra ändå.

I veckan blir det prio att välja badrumsinredning och spika köket. Vi är ganska klara med hur köket ska se ut, men vi behöver spika vilka vitvaror vi ska ha. Jag kommer självklart berätta mer om just köket och de andra badrummen framöver.

4 Comments

 • Lulle

  Åh!! Kul att få kika på ritningarna IRL snart!! Så häftigt hur allt växer fram steg för steg! Skönt med svärföräldrar eller pappor också som kan guida en genom processerna lite 😇

 • Maria Ekström

  Om jag hade byggt hus nu hade jag valt att ha en halvvägg ut i badrummet, inte en halv vägg på höjden utan en extra liten utstickande vägg så att säga, satt handfatet (dubbel så klart) mot den väggen och sen duschen bakom. Bara en tanke sådär😊 🤗

  • Cecilia Möller Kirchsteiger

   Duscharna på båda våningsplanen kommer ha en halvvägg så som du beskriver. Och det låter snyggt med handfaten på andra sidan av den. Layoutmässigt är det lite svårt på nedervåningen, och på ovanvåningen är det badkaret framför fönstret som bestämmer lite hur resterande saker kan placeras så att säga. Men det kommer bli dusch med en kaklad vägg, med infälld flaskhylla. Tror att det kommer bli bra! 🙂 Sen tänker jag allt ur fotovinklar också, så skadad som jag är 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.