Recept

Flätat vitlöksbröd – recept

Vitlöksbrödet vi hade till hummersoppan förra veckan blev minst sagt populärt och efterfrågat på instagram. Av den anledning (och för att det är så jäkla gott) bakade vi brödet igen så jag fick möjligheten att fota steg-för-steg av flätningen. Bröden tog vi med oss till mina föräldrar och åt till en fläskfilégryta som min mamma lagat till lunch. Här kommer receptet så att även ni kan göra er populära med världens godaste vitlöksbröd.

Flätat vitlöksbröd

3 st flätor/baguetter
2 h

Receptet för brödet står jag för, men det var Sebastians idé med fyllningen och flätningen. Med andra ord går det utmärkt att göra brödet utan att addera fyllning och helt enkelt hoppa över steg 7-10 för att få goda släta baguetter.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl vatten (fingervarmt, 37 grader)
2,5 tsk salt
25 g olivolja
800 g vetemjöl special

Till fyllning:
75 g smör (rumstempererat)
2 st vitlöksklyftor
1/2 kruka persilja (finhackad)
salt
svartpeppar
3 dl riven ost

flingsalt

Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i oljan och tillsätt salt.
2. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den känns smidig. Låt den arbetas i 10 minuter med bakmaskin.
3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Gör fyllningen under tiden som degen jäser: Blanda smör med pressade vitlöksklyftor, finhackad persilja, salt och peppar.
5. Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i tre lika stora delar.
6. Rulla varje degdel till längder, drygt 30 cm långa.
7. Kavla ut längderna på bredden till ca 20 cm. Bred ut fyllningen.
8. Strö över riven ost på fyllningen (ca 1 dl per längd) och rulla ihop längden på långsidan.
9. Dela rullarna längsmed mitten med en kniv, men spar sista biten så de två delarna sitter ihop (se bild 4 nedan).
10. Vrid upp snittytan på längderna och tvinna de två delarna runt varandra så längderna blir till flätor.

11. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
12. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C). Pensla flätorna med kallt vatten och strö över lite flingsalt. Sätt in flätorna i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220 °C).
13. Grädda mitt i ugnen 17-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Voilà! Världens godaste vitlöksbröd är klart att avnjutas!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.