inredning,  inspiration,  utflykt

Norrgavel och Svenssons i Lammhult

Lördagen blev en dag för utflykt och ni har redan kunnat läsa om när vi besökte Dakabom i Norrahammar och hittade drömskåpet till köket, men det var inte vårt första stopp. Vi började åka söderut på E4an med siktet inställt på Norrgavel och Svenssons som båda ligger i Lammhult. Ett stopp som bestod av både förtjusning och besvikelse.

Norrgavel i Lammhult

Låt oss börja med Norrgavel, butiken som jag och Sebastian såg mest fram mot att besöka. Hemma har vi suttit och letat efter den perfekta soffan till vardagsrummet och ett av alternativen var signerat Norrgavel. Eller nu ljuger jag, det ENDA alternativet vi hade kommit överens om utseendemässigt var signerat Norrgavel men det är självklart att vi måste provsitta och känna på en soffa innan vi beställer. Särkilt när prislappen är av den dyrare varianten.

Miljöerna som var uppbyggda hos Norrgavel var naggande goda. Vi provsatt några olika soffor och landade i att vi gillar soffor som inte är för djupa, 85 cm djup är precis lagom. Den vi hade fastnat för redan innan vi åkte till butiken var en 4-sitsig ”Soffa Rak” och den var precis så skön som vi tänkte oss. Det är en soffa att sitta i för långa konversationer med en kanna te, eller att mysa i framför en film. Det är inte en soffa som man värker sig i och den fungerar inte som en extrasäng, men den är vacker i ljust linnetyg.

Allt som Norrgavel gör känns så genomtänkt och hantverket genomsyrar utseendet och funktionen. Alla soffor och fåtöljer är rakt igenom uppbyggda av rena och sunda naturmaterial. Köper vi möbler från Norrgavel är det inte slit och släng utan något som ska hålla väldigt många år framöver.

Det är lite av ett åtagande att köpa möbler i naturmaterial eftersom de kräver mer omsorg än en soffa från exempelvis IKEA. Soffan är stoppad med dun som behöver puffas efter den blivit nedsutten och både vändas och vädras regelbundet för att hålla sig snygg länge.

Känslan i miljöerna på Norrgavel överensstämmer med hur vi vill att känslan i vårt hem ska vara. En känsla av lugn, mjukhet, naturmaterial och skandinavisk design. Vårt hem kommer inte vara som en utställning men det är just där där nordiska lugnet som känns ombonat men samtidigt sparsmakat som vi båda gillar.

En av alla klassiker från Norrgavel är Länstolen som ni ser en variant av här ovan till vänster. Vi tycker den är så galet snygg! Drömmen vore att ha två stående mitt emot soffan som en grupp i vardagsrummet. Val av trästomme och klädsel har vi ingen aning om men vi gillar formgivningen och komforten i den, särkilt komforten i länstolen med lös dyna. Kanske att vi skulle ha våga ett mörkare trä som brunoljad ek till ljusare klädsel, eller gå mer mot den vitoljade eken som stämmer överens med vårt trägolv. Vi får se om det blir några länstolar när vi väl flyttat in och känt oss för.

Ni kan ju se hur lycklig Elsie var över att sitta på barnpinnstolen vid det mindre skrivbordet på Norrgavel. Jag tror hon mest är lycklig för att hon äntligen kom ut ur bilen och precis har fått mellis, och för att det här är första stoppet för vår lördag. På sista stoppet var det inte en lika charmig och glad tjej…

Norrgavel är absolut värt ett besök, men var redo på att vilja köpa många saker och att många av de sakerna har en ganska dyr prislapp. Ett motiverat pris för designen, materialet och hantverket?

Svenssons i Lammhult

Länge har jag velat åka till Svenssons i Lammhult och förra helgen blev det äntligen av! Jag hade en tanke om designklassiker i vackra, stylade miljöer och en känsla av att jag skulle vilja ha allt där. Verkligheten blev något annat.

Visst finns det fina saker på Svenssons och visst hittade jag några få småsaker att skriva upp på önskelistan men så överväldigad och inspirerad blev jag inte. Med undantag för ett fåtal miljöer så kändes de flesta rum stylade som om en ungkarl i medelåldern skulle bo där. En man som inreder med det som är dyrt mer än det som blir harmoniskt ihop. Som sagt fanns det undantag med det är ändå den känslan jag går från butiken med.

Jag tyckte inte möblerna eller sakerna kom till sin rätt. Kanske var det för att vi precis hade varit på Norrgavel och redan blivit förälskade i några möbler och en viss stil, eller så är det för att vi inte alls har samma smak som de som stylar på Svenssons.

Nåväl, en liten skulptur fick följa med hem och visst hittade vi en tvålpump och en tvättkorg som vi gillade. Det var inte ett onödigt besök men det var heller inte så givande som jag hade hoppas.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.