inredning,  kök

Köket – moodboard och rendering

Rendering av köket i färgen kalk från Kvänum.

Köket är känt för att vara hjärtat av ett hus, och här har vi valt att lägga en del krut. Och med krut menar vi tanke på utformande, kvalitet och hållbarhet, och rent krasst en hel del pengar. Sebastian beskriver vår framtida köksö som sitt altare där han kommer tillbe svartpeppar, tryffel och parmesan. Han kommer bli köksprästen som våra smaklökar kommer avguda. Själv planerar jag att fortsätta hålla mig till bakning av mat- och sötebröd samt saftning och syltning. Tillsammans blir matlagningssekten komplett!

På bilden i början av inlägget ser ni en rendering (skiss) av hur köket i huset kommer se ut. För att få en känsla av storleken på ytorna så är bakre väggen som ligger mot norr 5,3 m lång, och av det utgör nästan 4 m bänkyta. Takhöjden i köket är 2,7 m och i de två högskåpen till vänster huserar kyl och frys. Köksön är en pjäs på 2,7 m i bredd och 1,1 m i djup där 30 cm utgör överhänget där stolarna är. Arbetsytor kommer det med andra ord finnas gott om. Det som inte syns på bilden är att dörren till vänster går till ett skafferi. Glasdörren från köket till trädgården gör det lätt att hämta in färskt grönt från kryddträdgården om somrarna.

Moodboard för köket

1. Luckfärg ”Kalk” från Kvänum. 2. Kompositsten ”Clamshell” från Caesarstone. 3. Handtag Strå 96 mm i borstad rostfritt från Kvänum. 4. Köksblandare RIN886 från Tapwell i krom har löstagbart munstycke. 5. Inspirationsbild Kvänum med färgen ”Kalk” på luckor. 6. Spis med inbyggd fläkt i modell Bora X Pure från Bora. 7. Lådinredning i trä från Kvänum.

När vi planerade layouten av köket utgick vi ifrån ett kök i ett sommarhus som vi båda älskar, även om vi gjorde vårt något större. Vi gillar umgängesytan vid köksön som gör det lätt att ”hänga med kocken” och samtidigt är perfekt för frukost och enklare lunch. När spisen inte är placerad i mitten av köksön blir den även bra för uppdukning av bufféer, och ön blir mer än bara en plats för spis och matlagning.

Här är några punkter som har varit viktiga för oss gällande köket:

 • Modernt med flört mot det lantliga. Vi vill inte göra det för modernt eller för lantligt eftersom det ska passa husets utseende och stil i övrigt, så en mix blir perfekt.
 • Inbyggd känsla. Med Kvänums luckor ”Steneby” tror jag vi har hittat helt rätt med den lantliga flörten och känslan av ett inbyggt och platsbyggd kök.
 • Bra material. Köket kommer vara byggt av ask från certifierade skogsbruk. När vi kikade runt och tog in offerter från olika köksföretag föll vi för Kvänum. Efter att vi hade klämt och känt på köken i deras showroom kändes inga andra kök lika gedigna som deras.
 • Ett ljust kök. Vi har valt färgen ”Kalk”, som är en ljusfärg som går något mot grått. I vissa ljus upplevs den som vit, och i andra mer som grå.
 • Högre köksbänk. En viktig punkt för någon som är över 2 m lång och lätt får en trött rygg när det ska lagas mat länge. Bänkhöjden kommer därför vara högre än standard med sina 94 cm inklusive bänkskiva.
 • Indragen sockel. Återigen för att skapa ett kök med ergonomitänk. Trendenser skriver väldigt bra om det här.
 • Stora arbetsytor. Den stora köksön och bänkytan bakom kommer förhoppningsvis räcka gott åt oss. Bänkskivorna och stänkskyddet kommer vara i kompositsten som ska vara tåligt och perfekt att arbeta på.
 • Lätt att styla. För framtida fotograferingar och jobb behöver vi ett kök som lätt går att styla till olika högtider och i olika stilar.
 • Utan överskåp. Bort med överskåpen och in med förvaringen i skafferiet! Vi tycker det är snyggt att dekorera väggarna i köket med annat än skåp.
 • Med inbyggd spisfläkt. Både överskåp och fläktar gör livet jobbigare när man är lång, eftersom det är svårt att se under. Idag får Sebastian huka sig för att se i kastrullerna längst in på plattorna under fläkten, det kommer inte vara ett framtida problem.
 • Skafferi. Vi har ett skafferi på 3,2 kvm bakom en skjutdörr i köket. Där ska vi förvara torrvaror, hushållsmaskiner, köksattiraljer, vin, och allt annat som kan tänka sig ha en plats där.

Ett försök till en sammanfattning av våra tankar kring köket, både i text och bild. Men är det något du undrar över eller om du vara vill heja på så finns kommentarsfältet nedan.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.