markarbete,  tomt

Nu börjar husbygget med grävning!

Veckan börjar med grävning på tomten! Äntligen känns det som att själva husbygget är på gång och idag har det schaktas bort jord för att skapa optimalt underlag för gjutning av grunder. Tomten har en väldigt tacksam jord som mest består av sand och grävningen har gått snabbt. På en dag har en grävmaskin grävt ut för både för hus och garage, samt jämnat till marken mot vägen.

Jag mötte upp vår dagliga kontrollant Bengt vid tomten i eftermiddags för att där träffa Geo-Gösta (kommer ni ihåg honom?) som skulle hjälpa oss med en grundbottenbesiktning. Även om Gösta redan har gjort en gedigen geoteknisk undersökning känns det bra att han kommer ut och kikar på marken som kommer vara under vårt hus och garage nu också. Det handlar egentligen om att det ska vara bra hållfasthet för grunden så att vi inte bygger på lera eller något annat konstigt som inte visade sig när vi grävde provgroparna för geotekniska undersökningen. Gösta tittar även på att det blir tillräckligt utgrävt så att det inte finns något organiskt material under grunderna. En grundbottenbesiktning är en punkt som behövs bockas av på kontrollplanen.

När vi väl var ute på plats passade Bengt på att prata om VA-ritningen med grävaren Niklas, eftersom vi vill ha några extrarör i plattan före gjutningen. Det vi bland annat behöver extrarör till är vår framtida pool som vi har dimensionerat upp vår bergvärmepump för att klara, rör för spolledning av dricksvattenfilter och rör i kulverten för att kunna använda frikyla från bergvärmepumpen. Om vi är glada över att vi har Bengt? Jo det kan ni vara säkra på! Vi pratar om hur tacksamma vi över Bengt flera gånger i veckan. Alla som bygger hus borde ha en Bengt.

Geo-Gösta är som jag skrivit i ett tidigare inlägg något av en geoteknisk legend här i våra krokar. När han tittade på botten av groparna idag petade han upp lite jord här och där för att känna och luktade på den. Tydligen är det en viss doft när det är organiskt material i marken. Allt såg fint ut på det stora hela, men diagonalt under framtida garaget har det varit ett gammalt dike. Där var markmaterialet inte alls lika packat, vilket innebär att grävaren kommer behöva gräva ur djupare där för att kunna fylla igen med rätt typ av material. Men det såg som sagt väldigt bra ut och vi kan checka av punkten grundbottenbesiktning idag. I slutet av veckan ska tomten vara klar och redo för grundgjutningen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.