hus

Husmontering dag 1

Tisdagen den 27:e juli 2021 var det dags att påbörja monteringen av vårt hus! Vi var peppade som tusan och åkte tidigt ut till tomten för att vara på plats när allt skulle starta vid klockan sju. Det var jag, Sebastian och min pappa Christian som installerade oss i tekniktältet (mina föräldrars utställningstält) med kameror, drönare och fika.

Dagen startade bra med både uppehåll och glada personer på plats. Vi var oerhört lättade över att allt material hade kommit, och att lastbilarna hade kommit fram relativt smidigt på grusvägen. Vår kranförare Mattias från Kranbilscentralen var nog gladast av alla och tycktes alltid vara leende.

Planen för dagen var att börja med att sätta upp alla ytterväggar och bärande innerväggar på nedervåningen av huset, för att sedan lyfta in material (så som isolering, gips, osb osv) i rummen och därefter sätta upp mellanbjälklaget. Förhoppningen var att även hinna börja med garaget eller sätta ovanvåningens väggar på plats. Det skulle visa sig att den förhoppningen fick vänta till dag två.

Projektledare Mikael är stand-in när vår projektledare Emil är på semester, och vi är tacksamma för att de båda sköter det hela så proffsigt. Båda är tydliga och svarar snabbt på allt man undrar över. Nu under husmonteringen är Mikael på plats varje dag för att ha koll så att allt går smidigt och som planerat, och om det uppstår problem hitta bra lösningar.

Det var häftigt att se dansen som uppstod när montörerna placerade dit väggblocken som flyttades och lyftes på plats med kranen. Noga skulle allt passas in på rätt plats från början för att hela pusslet till slut ska gå ihop.

Sebastian dokumenterade med sin telefon när minneskortet till drönaren hade råkat stanna hemma. Vi fick bilder och video från drönare ändå eftersom min pappa var på plats med sin, så Sebastian kunde vila sina drönarfärdigheter och spara dem till dag två. Video från husmonteringen kommer komma upp när allt är vädertätt och vi har haft tiden att klippa ihop den.

Vi har valt en träfasad som är behandlad med järnvitriol. Järnvitriolen påskyndar grånadsprocessen i träet, så om ungefär två år kommer huset ha grånat hyfsat jämnt och innan dess lite fläckvis. Den grå färgen uppstår i kombination med väder och vind och är därför svårstyrd. Effekten kan bli mindre t ex under taksprång där sol, väder och vind inte når fram lika lätt. Med andra ord är det en grånad som vi inte kan kontrollera riktigt, utan får lita till att naturen gör det den vill och att det passar in fint. Tanken är ju att huset ska smälta in i miljön där i björkdungen, och inte stå ut och ta för sig som ett nymålat hus kanske skulle göra. Men innan fasaden har grånat kommer det se mer ljus och varmt ut.

De som verkligen gjorde ett hästjobb under husresningen var fyra duktiga husmontörer. När både projektledaren, kranföraren och Bengt är nöjda med vad de ser så vet vi att vi kan vara lugna och trygga. Dessutom fick de arbeta i regn på eftermiddagen när himlen bestämde sig för att vi minsann inte skulle få ha uppehåll hela dagen.

Pappa, Bengt (mer om Bengt här), bästis och gudson kikar på bygget. Pappa Christian var med under hela dagen medan de andra kom förbi någon timme. Bengt hade vi dessutom ringt när han satt och åt frukost eftersom det visade sig att några rör var knepigt gjutna, eller rättare sagt gjutna på fel ställen.

 • Några rör till elen sitter i fel vägg men det kommer lätt lösas genom att de dras till rätt vägg genom den väggen de sitter i nu.
 • Vi har två extrarör sitter mitt i dörröppningen till tvättstugan och förhoppningen här är att det är extrarör som inte behövs och i så fall kan pluggas. Skulle de två rören behövas kommer grunden bilas upp där de sitter nu och rören dras om.
 • Det rör som kommer fixas till är inluftsröret till kaminen i vardagsrummet som just nu är för långt från väggen. Det röret kommer borras upp 60 cm närmare väggen.

Allt detta är vi helt lugna med och det är saker som såklart går att lösa och ordna. Samtidigt känner vi oss galet nöjda över att vi inte ska ha en slipat betonggolv som innergolv, utan att det kommer ligga trä på plattan.

Sista ytterväggen sätts på plats och efter detta började de med innerväggarna. Hela nedervåningens ytterväggar satt på plats redan efter två timmar, att sätta upp huset går så himla fort!

När jag skulle hämta Elsie efter åtta timmar på bygget möttes jag vid grinden av henne, mormor och hundarna Selma och Elza. Elsie har sin mormor som dagmamma under husmonteringsdagarna, och jag åker dit för att mata henne var tredje timme medan min pappa och Sebastian på bygget. Om vi är tacksamma för mina föräldrar och att de bor nära? Det går nog inte en dag utan att jag tänker på hur härligt och tursamt det är.


Time Lapse-video husmontering av nedervåning

Jag vet att ni har väntat på Time Lapse-video och den här nedan är tagen med min förra jobbkamera som stod på ett stativ i tekniktältet. Filmen är alltså INTE från min nya TL-kamera, utan tagen med en jäkligt bra systemkamera. 600 bilder där varje bild är en raw-fil på 44 MB blev efter redigering och komprimering filmen nedan. En bild tagen var trettionde sekund. Visst är det häftigt och något speciellt med TL?

2 Comments

 • Ingela Gunnarsson

  Hej på Er!
  Tack för tipset om bloggen. Så himla trevlig. Den ska jag verkligen fortsätta att följa.
  Ert hus kommer att bli kanonfint och Björklycka är verkligen rätt adress.

  Extra kul eftersom vi har samma husfirma och entreprenörer samt att vi följs åt tidsmässigt ungefär. Vi har fått tillträdesdatum 11 mars (min födelsedag) men vi får väl se hur det går.

  Köket är fantastiskt! Så kul när man forma efter sina egna behov.

  Nu är det dags att krypa till kojs. Efter att ha jobbat natt i 40 år så är jag fortfarande nattmänniska och morgontrött.

  Tack för att jag får följa er trevliga blogg!

  Natti, natti!
  Ingela

  • Cecilia Möller Kirchsteiger

   Kul att du hittat hit Ingela. Det är härligt att få skriva lite mer utvecklat och visa fler bilder som vi gör på bloggen om man jämför med Instagram.

   Håller med om att det är kul att vi följs åt tidsmässigt, och som vi skrivit tidigare är det alltid skönt att kunna bolla lite. Hoppas ni håller ert tidsschema och hoppas vi gör det också.

   Ha en fin vecka!
   Cici

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.