hus

Fasad i järnvitriol

Husfasad som är mot söder, behandlad med järnvitriol.

För nästan exakt åtta veckor sedan restes huset på plats och det har hänt en hel del med tonen av panelen som är behandlad med järnvitriol. Det har gått snabbare än vad vi trodde för den att mörkna och senare kommer den gå från det bruna mot en mer grå färgton.

När huset lyftes och monterades på plats kom det med den järnvitriolbehandlade fasaden på husblocken, men det var väldigt mycket ljusare än det är nu. Där blocken möttes var det däremot några plankor som behövde spikas på efter montering, och eftersom det varit problem med virkesleveranser i och med pandemin kom de på plats först för någon vecka sedan. Det gör dock att vi kan se hur mycket fasaden ändrats i färg och ton av väder och vind. Som väntat ser vi mest skillnad på fasaden i söder, minst på fasaden i norr och något mitt i mellan på östra fasaden. Det fanns ingen planka som satts dit i efterhand på fasaden i väster så jag tog ingen bild, men den påminner mest om den norra.

Visst är det häftigt när vi kan se skillanden? Troligen kommer huset ha sina färgskiftningar på fasaden i något år innan de plankor som satts dit senare kommit i fatt och smälter in med resterande brädor. Älskar vårt levande hus och att det smälter in så fint i björkdungen, istället för att sticka ut som ett målat hus skulle göra. Det kommer kännas som att det alltid har stått där.

Husfasad mot norr.
Fasad mot öster på garaget.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.