tomt

13 otursamma björkar

Det har varit en kylig men väldigt vacker höstdag idag. Vår vän Morgan kom ner från Örebro och hjälpte till att ta ned några extra björkar. Vilken tur att vi har så fina och välutbildade vänner som kan det här med trädfällning, bland annat. Sist han var hos oss i mars fällde han 150-200 björkar, och sedan dess har det hunnit hända en hel del på tomten.

Björkarna som vi valde att ta ner idag blev bortvalda eftersom de stod för nära huset, där vi tänker att en väg ska gå och där vi planerar framtida poolområde. Med andra ord var det motiverade fällningar. Morgan, Sebastian och min bror Stefan hjälptes åt med både fällning och städning av tomten. Nog var det lite nervöst för grabbarna när björken närmast huset skulle fällas (bild ovan) men allt förflöt så himlens smidigt och bra. Tur att Morgan är proffs.

Med hjälp av en attack och en pinne puttade Sebastian och Stefan på trädet medan Morgan sågade för att säkerställa att trädet föll i rätt riktning. Även om Morgan är duktig på det han gör vill man gärna ha både hängslen och livrem när träden står nära huset. Och för er som kanske inte vet vad en ”attack” är så är det en ca 2 m lång fällriktare som man trampar fast i marken och trycker fast mot trädet så att den lutar ca 45 grader. På den finns en vev som pressar ut den med stor kraft till att bli längre. Smart grej helt enkelt!

Den här gången kommer vi att behålla björkarna själva och göra ved av den. Tänk nästa höst när vi sitter vid kaminen och dricker te, då kan elden spraka av ved från björkarna vi tog ner idag. Sebastian och Stefan flyttade runt på de tunga stockarna och städade upp på tomten. Jag påpekade att det var bra träning, men Stefan hävdade skämtsamt att det mer var framtida förslitningsskador. Oavsett så känner jag mig säker på att min make kommer ha trä(d)ningsvärk imorgon.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.