belysning,  inredning,  kök

Belysning – lampor i hall och kök

Vill ni veta hur vi har tänkt gällande el och tillval så finns det redan ett helt inlägg om det här. Företaget som har varit och fixat allt hos oss är Primans El och de känns värda att nämna eftersom de varit väldigt bra att ha att göra med. Bra uppstyrda underleverantörer av Mälarvillan.

Vi har el dragen i huset! Woho! Det börjar hända en hel del varje gång vi besöker huset nu, och elen är till stor del dragen och likaså har vi fått rör till övervåningen. Det är vissa saker som är kvar gällande både el och VVS men som sagt är det mesta där nu. Då är det väl ändå dags för mig att redovisa hur vi tänker kring lampor? Vi börjar med den fasta belysningen i hall och kök!

Innan vi kastar oss in i allt om lampor så vill jag börja med att skriva om det här med att köpa en himla massa grejer till ett nytt hus. Självklart är det bättre att köpa begagnat och använd mycket av det vi redan har, men eftersom vi flyttar från 80 kvm till strax över 190 kvm så behöver vi fler lampor. För att kunna planera var uttag till taklampor och fast belysning ska vara är det en fördel om vi vet vilka lampor vi vill ha, då blir det knepigare att gå och fynda på loppis. Däremot kommer vi använda nästan alla lampor vi har i nuvarande radhuset också, och mysbelysning kommer kompletteras med loppisfynd. Förvarnar också om att jag upptäckt att jag har dyr smak när det kommer till belysning. Tyvärr.

Här ovan har vi våra planerade lampor till hallen. Jag är väldigt glad över att Sebastian är med på min idé om att Flos Taraxacum S2 ska vara hallens smycke. I hallen har vi öppet upp till nock så taklampan behöver vara en som tar för sig men utan att ta över för mycket. Vi letade efter en lampa som hade en mjuk känsla utan att vara i tyg, och som kunde fungera snyggt som solitär och där tycker vi den lite spöklika Taraxacum S2 funkar perfekt! I trappan kommer vi ha tre lampor på väggen som lyser upp lite lagom, och jag hittade prisvärt Nymåne från IKEA. Till sist vill vi ha två pendlande och mjölkiga glaslampor som heter Barrow L till korridoren i hallen på övervåningen.

Vi fortsätter in till köket och kikar på vad vi tänker för belysning där. Ovanför köksön blir det den två meter långa Star 6 från Örsjö Belysning som kommer pendlas ner lite, inspirerat av belysningen över köksön i Sommar med Ernst 2021. För att hålla samma tema i köket kommer lamporna över köksbänken vara från samma serie, Star 1 från Örsjö. Här tänker vi alla Star-lampor i rå mässing som får mörkna och inte vara sådär högblanka.

Över vårt långa matbord vill vi ha två Rosdala från Konsthantverk. De är ordentliga och gedigna samtidigt som de är i glas och då stjäl de inte så mycket uppmärksamhet från utsikten (och blockerar den inte heller). Sist en lampa som har ett mjukare uttryck är bordslampan Mandarin från Malmsten, den hoppas jag kunna placera någonstans på exempelvis ett sideboard eller ett lågt skåp. Vad tror ni? Passar den inte i köket lär den säkert hitta sin plats i sovrummet eller vardagsrummet.

Håll tummarna för att jag kommer kunna fynda på Black Friday!

One Comment

 • Ingela Gunnarsson

  Hej där på Björklycka🥰🌞🥰
  Hur går det med flyttlasset? Här blåser det storm idag. Tänker på er som kör flytt i dag.

  Läst om dina lamp- och armaturfunderingar. Hoppas det blir bra och att det passar som du önskar👍🤗
  Det är svårt att bestämma det så tidigt som det var. Du skriver att du gör dyra val när det gäller lampor…Jag tillhör nog den gruppen också.

  Fota gärna lite lampor när dom kommer på plats

  Önskar er en trevlig flytt-helg men glöm inte bort att få lite vila tillsammans med familjen 💖🥂💖

  Stor kram💖
  Ingela

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.