spartips

Spartips vid husbygge del 1

Finns det något så njutningsfullt som att känna att man hittar lösningar som gör att man sparar pengar? Speciellt när man lyckas få exakt samma lösning men bara till ett billigare pris. För att kunna hjälpa andra som också bygger hus eller funderar på att göra det samlar vi några av de spartipsen vi lyckas med och återkommer med en del 2 när vi hittar fler.

 • Bygg-el. För att komma ner i pris kan du skippa bygg-el och istället installera den ordinarie elen genom att ställa den vanliga elcentralen en bit från det blivande huset. Se till att ha med så mycket inkommande kabel att det räcker till att montera den i huset när det är klart.
 • Belysning från butik. Du kan sitta och beställa lamporna där de är som billigast på flera olika webbshopar, eller så går du till en lampbutik som har de märken man vill beställa ifrån och ber om en offert som matchar. Såhär sparade vi kanske 500 kr, men en större vinst är att vi hittade en väldigt smidig lösning där alla lampor kommer till samma ställe.
 • Borra för vatten på husföretagets etablering. Att borra för bergvärme ingår i huspriset, men att borra för vatten gör det inte. Vi bad dock husföretaget hitta ett företag som kan göra både och, så att vi slipper ta in en separat entreprenad som borrar vattnet. Då slipper vi etableringskostnaden men får såklart stå för vattenborrningen.
 • Våga be om offert och rabatt i webbutiker. Det fungerar oftare än man tror, speciellt när marknaden är så prispressad. Jag har frågat om offert och rabatter i webbshopar genom att mejla deras kundservice, eller fråga i deras servicechatt om de har en sådan. Att få 10% är bättre än inget.
 • Ta in offerter från flera. Kolla alltid av priser genom att ta in offerter från flera olika företag, eller prata med någon du litar på som är i branschen och kan avgöra vad som är rimligt prismässigt.
 • Andrahandsmarknaden. Här kan man hitta riktiga fynd, men kolla upp vilka garantier som gäller om du köper exempelvis teknik. Just nu har jag bevakningar på sängbord, mysiga lampor, stora skåp och soffbord.

Har du något bra spartips? Skriv en kommentar så vi alla kan hjälpa varandra!

4 Comments

 • Stefan

  Vi köpte in det mesta av kranar, hoar och badrumsporslin och belysning från Tyskland (beställde på nätet) och sparade säker 30-40% jämfört med att handla här hemma. Det tar marginellt längre tid att få hem det också, i vissa fall t.o.m snabbare.

  Men alla produkter/märken är inte billigare, så man måste göra sin research 🙂

 • Johan Söderholtz

  Det är ett bra tips men tänk på att nätbolagen har monopol på att ansluta fastigheter till elnätet 🥲
  Dock är gråzonen stor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.