inredning

Skorstens- och kaminplanering

Byggledaren Munib från Byggspektra och Sebastian är fokuserade på ritningar över takbalkar.

Gårdagen bjöd på nya besök i huset, den här gången tillsammans med Stephan från Elda-butiken som ska hjälpa oss med vår kamin. Jag skrev tidigare ett inlägg om hur vi planerade ena vardagsrumsväggen med kaminen och den inbyggda bokhyllan med halvknackiga skisser jag gjort på iPaden. I den versionen var det en inmurad kamin behandlad med microcement som vi tänkte, men nu har vi kanske tänkt om.

Vi började egentligen tänka om kring kaminen när vi fick klartecken av husföretaget att Elda skulle få möjlighet att komma in i huset innan slutbesiktningen och installera kamin och skorsten. Vi satt samma kväll och diskuterade kaminen vi hade bestämt oss för och kände oss båda två lite osäkra. Inte på om den skulle vara fin, men mer om det var ”vår stil” och om det skulle passa in i resten av rummet och huset. Vi har romantiserat idén om en spiskrans att dekorera varje säsong men frågan är om en murad kamin är rätta valet för oss?

Ganska så snart hittade jag bilden nedan och visade den ivrigt för Sebastian. Vi kände både två att det var ett bra alternativ och att vi inte var redo att välja utseende på vår kamin just nu. Att vi vill flytta in, börja möblera och känna oss för vad som passar oss och huset.

Bild från ett hem som var till salu 2018 via Fastighetsbyrån.

Så, hur skulle vi göra nu? Eftersom vi inte har bestämt oss för kamin kan vi ju inte sätta in någon, men på ritningarna är schakt för rökkanaler inritade och byggföretaget inväntar vår kamininstallation för att sedan bygga igen schakten. Vi gör såklart det som är smartast, ser till att Elda installerar skorstenen och rökkanalen som dras till väggen i vardagsrummet. Därefter kan byggföretaget bygga igen schakten så att rummen i huset blir klara. I vardagsrummets vägg kommer röret sättas igen med en bricka tills dess att vi har bestämt oss för om det blir en fristående kamin eller en murad.

Stephan från Elda-butiken i Mjölby måttar för rörkanalen på andra våningen och spanar in läget på vinden.

När vi väl valt vad vi vill ha kommer Elda tillbaka och installerar kaminen i vardagsrummet genom att koppla på den till tilluften i golvet och rökkanalen i väggen. På så sätt blir det så tidseffektivt som möjligt och vi kan i lugn och ro känna in vad som passar rummet och oss.

Visst låter det som en enkel och självklar lösning? Nja, under vårt möte vid huset idag fanns det en stund när Sebastian, Bengt och jag undrade om det ens skulle bli en kamin. Det var prat om balkar som ska avvägas, vindsvägg som var i vägen och tighta utrymmen för installation. Till sist hittade Elda-Stephan och byggledaren Munib från Byggspektra en lösning som kommer att fungera och vi kommer få vår eldstad, hur den nu kommer att se ut.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.