familjeliv,  utflykt

Sommar, Österlen, Gränna och Visingsö

Sista fredagen på semestern och på tisdag drar det igång med skola, jobb och inskolning på förskola. Men vår sommar har innehållit en hel del vill jag lova, och jag har redan skriva om Sparrisfrossan, vår midsommar, den spontana auktionsfesten, invigningen på Solliden och en dos av sommar. Min känsla av att bloggen inte blivit prioriterad har sitt naturliga svar i alla de inläggen, det här inlägget och att vi har arbetat mycket med huset. Så nu en frossa på 52 bilder som tar er med på en liten del av vår sommar senaste månaden.

Visst är det så att när semestern börjar lida mot sitt slut så är det svårt att minnas allt man faktiskt har gjort och hunnit med? Det känns bara som att sommaren har rusat förbi och man själv står kvar och förstår ingenting. Tacksamt är då att kunna dokumentera vad man faktiskt har gjort och upplevt. Så mycket lättare då att gå tillbaka för att väcka minnen till liv och inse att vi tusan hade en riktigt bra sommar i år också.

En sväng till Österlen

I mitten av juli när sommaren verkligen är på sin spets tog vi en sväng ner till Österlen för att bli ompysslade av svärföräldrarna.

I grannes trädgård hängde bigarråer i stora klasar och Elsie upptäckte ytterligare ett bär som hon uppskattar. Vi lägger det till listan tillsammans med krusbär, vindruvor, jordgubbar och vinbär.

Att plocka ihop för att fylla en korg gick oerhört snabbt.

Trots att det stals både bär ur korgen och pussar av pappa.

En annan utflykt blev till en bondgård som odlar massvis med grönsaker, där vi kunde plocka zucchiniblommor och zucchini.

Middagen blev således på temat zucchini med förrätt av fritterade zucchiniblommor och en zucchinirisotto till huvudrätt.

Kiviks marknad

Det råkade infalla sig som så att vi var på Österlen när det var Kiviks marknad, och eftersom varken jag, Elsie eller Sebastian hade besökt den tidigare blev det en perfekt lite upptäcksfärd.

En marknad jag dock är uppvuxen med är Skänninge marknad och Kivik var en mindre variant, men med ett större nöjesfält.

Vi gjorde iallafall tre inköp på marknaden: en liten hund till Elsie, en picknick-korg och en handstickade tröja till Elsie. Det kändes mest som att det var samma saker i varje stånd mer eller mindre.

Trampes

Trampes har vi tidigare besökt i deras stora hus och showroom i Gemla, men den här gången kikade vi in i deras lite mindre sommarbutik i Brantevik.

Här finns ett litet kurerat axplock av allt som finns i deras stora herrgård där i princip allt på första och andra våningen är till salu.

Letar man efter äldre möbler eller charmiga detaljer med en fransk känsla är det på Trampes du ska leta.

Som överallt i Skåne om sommaren växte det stockrosor utanför dörren och innanför fönstret som var på glänt hittade jag ett magiskt fint krus.

Jag fastnade även vid dessa akvareller från av franska landsbygden och bläddrade igenom samtliga. Köpsuget fanns där men inte lösningen om var den skulle sättas upp.

Middag på Buhres

Vi fick barnvakt en kväll och passade på att smita ner till Buhres vid hamnen i Kivik.

Restaurangen kan varmt rekommenderas. Vi satt på deras takterass och hade en superfin kväll bara vi två. Dessutom hade vi chaufför som lämnade och hämtade så vi passade på att både ta varsitt glas bubbel och vitt vin.

Vi beställde också in mat som proffs. Det lättaste valet blev att ta in deras bräda som bestod av flera smårätter. Perfekt sätt för att testa lite av varje.

Det mesta var halvrå fisk, det ska man ha klart för sig innan man beställer. Och rätterna var galet goda! Min favorit blev laxtatakin och Sebastian föll för tonfisken.

Det är sällan jag tackar nej till en efterrätt och den här gjorde mig inte missnöjd. Dels väldigt vacker, och väldigt god! Mjölkchokladbavaroise med lingonbrownie, havtorn & yoghurt.

Från där vi satt på terassen kunde vi blicka ut mot den här utsikten medan solen gick ner för dagen.

Det blev en kort promenad i hamnen när vi inväntade vår skjuts. En fin avslutning till vår Österlen-trip!

Hundutställningar

Min mamma är helt insugen i allt vad det gäller hundutställningar och ställer ut sina hundar med bravur. Den här sommaren har exempelvis Elza (som numer bor hos mina föräldrar tills att Elsie sover bättre) plockat hem flertalet tävlingar och är nu bara ett CACIB från titeln Internationell Champion.

Elzas valp Liza är yngst av mina föräldrars tre hundar och hon har blivit en favorit för Adrina. När det var hundutställning i Mjölby var vi givetvis där och hejade på!

Badgalna

Jag vet inte riktigt om vi är berättigade titeln ”badgalna” egentligen för vi är något av ena badkrukor både jag, Sebastian och Elsie. Men har man möjlighet att doppa sig i en egen pool och det samtidigt är 28 grader, då tar man den chansen.

Hon njuter, jag lovar.

Från att ha varit tveksam till pool, till att älska den. Det kan hända mycket på bara några dagar.

Mest badade de här två.

Favorit i värmen

Bland det jobbigaste med att vara vuxen är att man själv måste komma på vilken mat man ska göra varje dag, och på sommaren dessutom två gånger om dagen.

För att göra det enkelt och kunna äta något lite svalt när det är varmt har vi ätit många ljumna pastasallader.

Loppisbord på Öjebro-dagen

Det är lite av en tradition för oss att stå med ett bord och sälja bättre begagnade saker på Öjebro-dagen. Öjebro ligger mellan Mantorp och Skänninge, och nu var det tre år sedan det var loppis sist.

Superfint och perfekt väder förutom att det blåste. Sebastian fick stå precis som ni ser på bilden ovan och hålla i tältet i princip alla de fem timmarna vi stod där. Det var en lyckad dag för oss, vi blev av med ungefär hälften av allt vi hade med oss och jag fick blodad tand. Nästa loppis jag står på blir den 24/9 i Cupolen, Linköping.

En dag i Gränna och på Visiningsö

Det kom fram att varken Sebastian eller Adrina hade varit på Visingsö, så vi bokade in det på vår ”att-göra-lista” för sommaren. Elsie fick stanna hemma med mormor och morfar, vilket var skönt för oss. Skönt att bara vara vuxna ibland.

Vi startade dagsturen med en lunch i Gränna. Tydligen är det så att man absolut måste äta räksmörgås i Gränna, det är nästan lika självklart som polkagrisar. Vi hittade till Kaffestugan Grännaberget och det blev faktiskt en väldigt bra start på dagen. Hade det inte spöregnat hade vi dessutom haft en fantastisk utsikt över Visiningsö.

Medan vi inväntade båten som skulle ta oss över till ön besökte vi en polkagrisaffär i Gränna, vilket känns som ett måste. Nu hade det dessutom slutat regna och vädret var sådär lite molnigt och lagom varmt.

Det shoppades polkagrisar både för eget bruk som till barnvakterna.

Sen var det dags att åka färjan över till Visingsö. Jag hade helt missat att man var tvungen att förboka för att få åka på med bil, så vi fick snällt ställa bilen på en parkering i Gränna och ta oss över till fots. Något som visade sig vara succé!

Det första vi gjorde när vi kom fram var att sätta oss och åka remmalag till norra delen av Visingsö.

Vändpunkten för remmalaget är Kumlaby kyrka. Här hade vi ett stopp på 20 minuter så Adrina och jag klättrade upp för de trånga och stupa trapporna för att komma upp i kyrktornet.

Högst upp i kyrktornet var det en fantastisk utsikt!

Panoramabild gör sig inte riktigt här i bloggformat, men ni ser en liten del av det jag såg iallafall.

Vidare hade Sebastian siktet inställt på Sverkerseken, som vi hade fått för oss skulle vara närmare 1000 år. Det stod nämligen i turistbladet att den var planterad till minne av Karl Sverkersson som blev mördad 1167.

Det visade sig i efterhand att det var en ek från 1956. Det finns en lokal sägen som berättar att kungen mördades år 1167 och att hans lik ska ha bundits fast vid en tusenårig ek som fram till 1900-talet växte här. Men eken man ser idag planterades 1956 av Visingsö Hembygdsförening. Sebastian var besviken som ni kan se, han fick inte se någon jättegammal ek.

Han fick lite kärlek för att muntras upp.

Sedan vidare till nästa stopp. Yes, vi hyrde en golfbil som vi åkte runt med på södra delarna av ön efter vi hade åkt häst. Vi fick plats om Adrina satt i mitt knä, och golfbilen var en av höjdpunkterna på dagen.

Ett träd som levererade var Silver-granen som är närmare 40 meter hög. Så hög att den inte fick plats på bild.

Färjan tillbaka till Gränna och sedan hem lagom till middagen. Men nästa år ska vi tillbaka. Det finns flera ruiner vi inte hann upptäcka, ostkaka vi inte prioriterade att äta och en minigolfbanan jag blev väldigt sugen på att testa.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.