hus,  problem

Status för huset – mars

Är vi närmare inflyttning än vad vi var för en månad sedan? Givetvis har det hänt grejer i huset: vi har fått en trappa, sovrummen är i princip klara, köket håller på att monteras, ytterdörrarna är på plats, farstukvisten är nästa klar, elen börjar bli klar och garageportarna har fått motorer. Men det är precis som i februari minst en månad kvar innan vi får flytta in.

Vi skulle egentligen vara gång med att flytta in i huset och inreda rummen, kanske piffa med vårplanteringar i krukor på farstukvisten och på eftermiddagen sitta i varsin stol mot söderväggen med en kopp te i handen njutandes av stillheten och vårsolen. Men bygget är försenat och det är främst av tre anledningar och dessa i ordningen:

Plattan behöver torka i två rum

Den största anledningen till att bygget drar ut på tiden är att fuktkvoten i betongplattan på nedervåningens badrum och klädvård inte är tillräckligt låg. Den nya och miljövänligare betongen torkar helt enkelt långsammare. För en månad sedan var den på 91,3% och den behöver vara under 90% för garantin ska gälla när de börjar lägga tätskikt och sätta granitkeramikplattorna. Mätningen de gjorde i förra veckan blev inte tillförlitlig eftersom det var för varmt i golvet (för hög golvvärme) så nu får vi invänta ny mätning nästa vecka.

När de mäter fuktkvoten borrar de ett litet hål i plattan och mäter över 5 dygn. Den misslyckade mätningen förra veckan skjuter alltså ytterligare en vecka på inflyttningen. När fuktkvoten mäts till under 90% kan plattläggarna och snickarna komma in och göra klart rummen, vilket de vill ha tre veckor för att slutföra. Med andra ord är det minst en månad kvar tills vi flyttar in.

Köket kräver mer än beräknat

Kvänumköket vi har i huset heter Steneby och det kommer bli så galet snyggt, när det är klart. För det var ett kök som var mer komplicerat att färdigställa än normalt, något varken vi eller husföretaget hade räknat med. Vanligtvis kommer kök målade och monteras ihop i sina stommar och därefter sätts det dit luckor, handtag och bänkskiva med diskho. Sen är det klart! Steneby från Kvänum kräver sandpappring och limning vid montering och ungefär tre gånger så många skruvar som ett annat kök från exempelvis Ballingslöv. Anledningen till detta är för att stommarna behöver sitta ihop som berget så de inte rör sig mot varandra eftersom stommarnas skarvar sedan ska spacklas och slipas för att till sist målas in i luckfärgen. Hängde ni med? Det ska sägas att alla Kvänumkök inte kräver detta, men var noga med att fråga er för hur det är med köket ni väljer.

Jag fick ringa målaren Per Hammar som jag vet har erfarenhet med Kvänumkök, är noggrann och har goda referenser. Det visade sig dock att han var uppbokad 6 månader framåt… Lyckligtvis kunde han efter två dagars betänketid meddela att han kunde hjälpa oss i mars och det är vi väldigt tacksamma för. Nu inväntar vi en täckskiva som råkade kapas fel när köket monterades, men sen kan Per börja måla så att vårt står färdigt till inflyttningen.

Bergvärmepumpens försening

När vi uppdaterade er om statusen för huset i februari så handlade till största del om Nibes försening med bergvärmepumpen vilket gjorde att vi bytte modell för att komma runt förseningen. Just nu känns det oklart om vi hade behövt det med tanke på att annat uppehåller bygget och gör att vi inte får flytta in än ändå.

Bergvärmepumpen är fortfarande inte monterad vilket jag har förstått beror på att väggen i teknikrummet inte stängd, och anledningen till att den inte är stängd är för att elektrikerna inte är klara och anledningen till det är att vi inte vet vilka rör som är ok att stänga in i väggen eller inte. Så Sebastian och Bengt ska ut nu i kommande vecka och ropa i rören för att se vart alla går och vilka vi kan plugga och inte. Då har vi gjort det vi ska tills elektrikern kommer nästa gång. Det borde då leda till en positiv kedjereaktion som gör att bergvärmepumpen sitter där snart.

4 Comments

  • Stella i Italien

    Hej igen! Jag har ju just börjat följa dig så är inte insatt i alla detaljer om husbygget. Måste erkänna att jag blivit så nyfiken på estetiska rådet! Vill du berätta vem som ingår i det? Stella

  • Karin

    Oh, vilken magisk bild på huset vid skogskanten. Vi har också flera björkar kring vårt hus och det är så vackra träd att ha omkring sig. Både grafiska och skira på samma gång och fyllda med fågelsång på våren.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.