resa,  utflykt

Guide: ”The Making of Harry Potter”

Den ursprungliga anledningen till att vi valde en långweekend i just London var för att ta med tjejerna till ”The Making of Harry Potter” medan de fortfarande gillar Harry Potter. Även om det inte finns någon särskild ålder när man slutar gillar Harry Potter (fråga min pappa, make eller mig för den delen) så är det ändå nu som tjejernas intresse är på peaken eller precis passerat den. Det var nu vi skulle åka.

Vi bokade vår biljett till Harry Potter med Get Your Guide som också har inkluderat transferbuss till och från London Victoria Coach Station. Ett väldigt smidigt och bekvämt sätt att ta sig dit på, och tiden vi var där räckte bra. Vi valde att åka dit på måndagen eftersom vi tänkte att det var bra att undvika helgdagarna för att det då kanske skulle vara mindre folk på plats. Jag tror att vi gjorde rätt där.

Världen vi leds in i visar sig mer och mer för varje rum och del vi går in i. Först i början går vi igenom ett rum med tidslinje och bilder från alla Harry Potter-filmer för att sedan komma in i ett stort rum där vi välkomnas till studion. Efter det går vi in i en biograf och får en kort presentationsfilm av huvudkaraktärerna. Än så länge kändes det otydligt vad vi egentligen skulle se och uppleva.

Harrys sovrum under trappan och ena matbordet i Great hall.
Minns ni den här vyn från lektionerna i trolldryck?
Dumbledores kontor.

Efter den korta presentationsvideor bjöds vi till sist in i Harry Potter-världen med start i det stora ”Great Hall” som de byggt upp och använt vid inspelning av filmerna. Här fick vi en kort presentation och sedan leddes vi vidare till ett annat rum där många scener av filmerna var uppbyggda. Här fanns Dumbledores kontor, trolldrycksklassrummet, Hagrids hydda, de olika elevhusens ”common rooms” och mycket mer. Nu fick vi ströva runt för oss själva och det fanns äntligen tillfälle att ta lite bilder. Så nu kommer en kavalkad av foton:

Slytherins common room.
Hagrids stuga fotad genom fönstret.
Adrina bredvid en Hippogriff som rörde på sig och blinkade med ögonen.
Ingången till Hogwarts Express gick genom väggen såklart.
Tågstationen på väg till Hogwarts.
Nattbussen och en mugg med Butterbeer.
Ett hus man känner igen eller hur?
Detaljer över hur alla masker till filmerna har skapats och vuxit fram.
Maffiga lokalen med vackra kristallkronor som utgör banken Gringotts.
Banktjänstemän satt och väntade på kunder.
Dock var alla banktjänstemän bara dockor fast med de riktiga maskerna från filmerna.
Minns ni scenen när Harry klättrar bland alla guldsaker? Här är skattkammaren.
Självklart gjorde vi ett besök i Diagongränden, tyvärr var inga butiker öppna för kunder.

En av de roligaste sakerna inne på Studio Touren var att man i början fick ett litet häfte med uppdrag, ledtrådar och plats för stämplar. Vi gick runt och letade efter gyllene kvicken som fanns gömd lite här och var, man kunde även hitta stämpelstationer för sitt häfte i varje rum. Det blev ett kul uppdrag att göra tillsammans samtidigt som vi upplevde miljöerna och rekvisitan.

Men vet ni vad tjejerna ändå tyckte var bäst? Den stora Hogwarts-butiken! Här hittade de trollstavar, tröjor, diadem, anteckningsblock, smycken, godis och bokmärken. Jag hittade en liten souvenir till mig själv: en gyllene kvicken i nyckelring.

Det sista man får uppleva i The Making of Harry Potter är att få se modellen av själva Hogwarts som använts i filmerna.
Vi köpte med oss Bertie Botts-godis hem. Godis som smakar allt från vattenmelon och blåbär till öronvax och spya.
Bussen som tog oss från och till London.

The Making of Harry Potter är definitivt värt ett besök, men att ha sett filmerna är ett måste. Väldigt häftiga miljöer och kul att se hur mycket jobb det ligger bakom att skapa en film. Lite magiskt var det nog.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.