Recept

Blommig rosmarmelad

Det finns ett hundratal bilder till boken att redigera, ett inredningsreportage som behöver slutföras, bilder från helgen som ska väljas ut och piffas till, och inlägg om både vårt skafferi och vårt kök. Att ha saker att göra vid datorn på kontoret lider det ingen brist på. Helt rimligt att jag då istället hör av mig till min vän Pia på morgonen för att fråga om jag får komma och plocka rosor till en rosmarmelad, och gör ett inlägg om det istället.

Det är skönt att tillåta sig att styras av sin lust, och idag ville min lust skapa något nytt och inte vara skarp framför datorn med en rynkad panna. Olusten att ta tag i det som redan är klart i mitt huvud brukar försvinna så snart som jag faktiskt sätter mig ner och börjar göra det. Hederlig disciplin är med andra ord svaret. Fast idag är det ändå söndag och jag var uppe tidigt med minstingen. Med den småbarnstypiska sömnbristen är det väl klart att jag får ta en kopp te och plocka rosor hos min kompis då?

När jag skriver till Pia strax efter åtta på morgonen för att fråga om jag kan få plocka 125 gram doftande rosenblad är hon snabb med att svara: ”Visst! Kom och plocka! De är som bäst nu!” När jag kom fram hade det börjat dugga lite så vi började med en kanna te inomhus innan vi tog oss en tur i trädgården för att hitta de rosor som doftade mest!

Vi konstaterade att det var roligast att blanda olika sorter och repade blad från New Dawn, Rosa Mundi, Louis Bugnet, Skedarosen och Flammentanz.

Det blev en vacker färgblandning som fick följa med hem i en påse som vi hade vägt upp till 125 g. Om du vill göra egen rosmarmelad är det superenkelt. Receptet har jag tagit från Kakboken som la ut det på sin Facebook tidigare i veckan.

Blommig rosmarmelad

ca 5 dl färdig marmelad

Du behöver:
125 g rosenblad
4 dl vatten
4 dl syltsocker
ca 1 msk citronsaft (smaka dig fram till den citrusintensitet du vill ha)

Så här gör du:
1. Släng i rosenbladen i en kastrull och addera vatten och syltsocker.
2. Koka i drygt 10 minuter och skumma av samtidigt som du tar bort de flesta rosenbladen. Spara några rosenblad i marmeladen om du inte vill att den ska vara helt klar.
3. Tillsätt citronsaften och smaka av så det blir lagom med syra för din smak.
4. Häll upp marmeladen i rengjorda och steriliserade glasburkar.
5. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan svalt och mörkt. Jag förvarar våra burkar i kylskåpet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.