Recept

VMA: Matjesilltårta – recept

Sebastian spådde att det skulle efterfrågas om receptet på Matjestilltårtan som han gjorde till påsk och som jag publicerade en bild av på Instagram. Han hade helt rätt i det. Så här kommer receptet för er som frågat och för er som inte gjort det. Den passar såklart till alla högtider så om påsk, midsommar och jul, och eller om du ska bjuda på en anständig sommarbuffé. Det är i vart fall de gånger som tårtan görs och dukas fram hemma hos oss. Tyvärr är jag inte något för sill, så jag kan inte uttala mig om hur den smakar men det mummades gillande från båda våra familjer.

VMA: Matjesilltårta

10-12 bitar (22 cm rund springform)

Du behöver:
Botten:
300 g kavring
100 g smör

Fyllning:
5 st gelatinblad
250 g ansjoviskryddad sill
1 st rödlök
3 st hårdkokta ägg
500 g Philadelphia
2,5 dl crème fraiche
2,5 dl majonäs
1 msk citronsaft
1 kruka dill (finhackad)
5 msk gräslök (finhackad)
1 burk röd stenbitsrom

Så här gör du:
1. Kör kavringen i en matberedare tills den är finhackad.
2. Smält smöret och blanda med kavringen. 
3. Lägg en utklippt bakplåtspapper i botten av en 22 cm springform innan du trycker ut kavringsmeten. Klipp också ut en längsmal bit bakplåtspapper och runt formens insida.
4. Tryck ut kavringsmeten med händerna i formen. Täck botten med ett jämt lager och försök få upp lite på sidorna också.
5. Låt formen med kavring stå i kylen i minst 30min.
6. Bryt sönder gelatinbladen i några bitar och lägg dem i kallt vatten i 10 min.
7. Skala och hacka lök och ägg och lägg i varsin skål.
8. Skär sillen i små tärningar och lägg i en skål. 
9. Blanda färskost, crème fraiche och majonnäs. Vispa noga tills alla klumpar försvinner. 
10. Värm upp citronsaften i en kastrull eller i en skål i micron. Ta bort från värmen.
11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Låt gelatinbladen smälta i den varma citronsaften medans du rör om försiktigt. 
12. Blanda gelatinet med lite av färskostsmeten. Blanda sedan ner den i resten av färskostsmeten.
13. Häll i finhackad dill och gräslök, och stenbitsrom. 
14. Vänd ner sill, lök och ägg och blanda väldigt försiktigt.
15. Häll ut smeten i formen. Jämna till ytan med en slickepott och täck med plastfolie.
16. Låt stå i kylen minst 6 timmar, men gärna över natten. 
17. Ta ut tårtan ur formen men var försiktig när du tar bort bakplåtspappret runt tårtan. Ett tips är att låta bakplåtspappret under vara kvar för att inte riskera skador på tårtan vid uppläggningen.
18. Garnera med tunt tunt skivade rädisor och kanske en dillkvist för att få en snygg bild. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.