Recept

Bästa hummersoppan – recept

Eftersom jag la ut ett recept på Lobster rolls känns det inte mer än rättvist att också lägga ut ett recept om vad ni ska göra med hummerskalen. Vi brukar frysa ner allt ”skalspill” från när vi ätit hummer, och ta fram någon vecka senare för att göra en mustig och lyxig soppa. Den här gången stod Sebastian för matlagningen och jag stod för bakningen. Nybakade baguetter är ju löjligt gott, och till soppan blev det en flätad med vitlökfyllning.

Hummersoppa

4 portioner
1 h 30 min

Det är perfekt att börja med att baka brödet och sedan påbörja soppan under första jäsningen. Då blir soppan och brödet klara samtidigt och kan avnjutas direkt. Recept på brödet kommer framöver.

Du behöver:
4 humrar (skal från)
2 st morötter
1 st stor gul lök
4 st vitlöksklyftor
250 g rotselleri
3 msk olivolja
1 pkt saffran
2 msk tomatpuré
2 msk konjak (kan uteslutas)
4 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
3 msk hummerfond
1 l vatten
4 dl grädde (välj kokosgrädde eller vanlig grädde)
redning
salt
vitpeppar

Så här gör du:
1. Skala och grovhacka morot, lök, vitlök och rotselleri.
2. Hetta upp olja i en stor kastrull och bryn skal och grönsakshacket.
3. Tillsätt saffran och tomatpuré, och fräs i ytterligare någon minut.
4. Deglacera noga med vin. Tillsätt därefter ev konjak.
5. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort.
6. Tillsätt fond och vatten. Låt småkoka i 45 min och sila sedan bort buljongkoket.
7. Koka ihop buljongen med grädden i 5 min. Red efter tycke och använd salt och vitpeppar efter smak.
8. Servera med ett gott bröd.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.